Fri og billigere køling

Ny køling af serverrum luner økonomisk - også til gavn og glæde for miljøet

30. september 2014

Skær 90 % af elregningen… Det var svært at finde argumenter mod at sætte et miljøprojekt i gang, hvor beregninger viser, at VEKS vil kunne reducere sin elregning med over 90 % alene til køling af serverrummet - forudsat et identisk kølebehov.

Forældet system
– Vi stod med et kølesystem, som ofte fejlede, var underdimensioneret og havde en halv snes år på bagen, fortæller projektkoordinator Allan Nielsen. Det type anlæg bliver i øvrigt ikke længere produceret, hvilket gør det umuligt at skaffe reservedele. 
Behovet blev mere og mere tydeligt, og man måtte primært have lid til mobile køleenheder, da det gamle anlæg var for ustabilt.
– Vi har valgt en helt ny teknologi, som meget enkelt sagt udnytter den kolde luft, som jo er lige ude på den anden side af husmuren, fortæller Allan Nielsen. Den nye køleform er baseret på et såkaldt frikølingsprincip, hvor man henter kulden udenfor så længe luften ude er koldere end 22 grader, som er den ønskede maksimale temperatur i serverrummet. Ud af årets 8.760 timer forventes de 8.500 netop at være optimale for frikøling. Kort sagt skal man kun køle 260 timer om året, hvor det gennemsnitligt er varmere end 22 grader udenfor.

10 % af tidligere forbrug
Det gamle anlæg fungerede i et lukket system, hvor luften i rummet blev kølet af netop samme luft i rummet. Elforbruget gik til kølekompressorer og ventilatordrevet indsugning og udblæsning.
VEKS får store besparelser, når man forudsætter samme betingelser, som det gamle anlæg fungerede under. Før brugte VEKS årligt cirka 37.000kWh på køling af serverrummet alene. Den post forventes reduceret til 3.400kWh pr. år. Dette giver alene en besparelse på elregningen på cirka 43.000 kroner.
Dertil kommer, at VEKS vil indkassere et tilskud i form af salg af energibesparelsen, hvilket alene giver et tilskud på over 10.000 kroner - dog kun i det første år.
– Men intet er jo gratis… Vi har selvfølgelig haft en udskrivning til det nye frikølingsanlæg, der løb op i cirka 170.000 kroner, sammenfatter Allan Nielsen. Men med en energibesparelse på henved 90 %, er det nye anlæg tilbagebetalt på godt tre år.
Rent praktisk har det taget køleteknikere et par dage at installere frikølingskomponenten. Det voldte til tider kvaler, da montørerne blandt andet skulle bore to store huller gennem husmuren, som viste sig at være kraftig armeret…
Er der så tale om et vedligeholdelsesprojekt eller et miljøprojekt?
– Dybest set er det jo underordnet, da vi med den nye frikøling jo opfylder mange bønner, slutter Allan Nielsen.