Nye tider hos Høje Taastrup Fjernvarme

Ombygninger, nye teknologiske løsninger og snarlige udvidelser giver travlhed hos Høje Taastrup Fjernvarme

20. december 2011

To nye kolleger må der til efter årsskiftet, for Høje Taastrup Fjernvarme står foran en række nye opgaver. For det første har kommunen påbudt fjernvarmeselskabet at udarbejde udviklings- og projektplaner for fjernvarmens udbredelse; blandt andet skal oliefyrene gerne være udfaset i 2017. For det andet har fjernvarmeselskabet flere steder effektiviseret eksisterende forsyningssystemer (der led med varmetab op til 47%) - og i et enkelt tilfælde erstattet forsyningssystemet til lavtemperaturdrift.  Endelig er forsyningsområdet udvidet, da Høje Taastrup Fjernvarme og Hedehusene Fjernvarmeværk for nylig fusionerede.

Nyt i eksisterende
Lavtemperatur har fordele såvel selskabs- som forbrugerøkonomisk - men må ikke indføres på komfortens bekostning. – Der er meget fokus på lavtemperatur for tiden, men stort set altid i nybyggeri. Vi mangler flere erfaringer med, hvordan det fungerer i eksisterende boliger, siger direktør Rudi Bjerregaard, Høje Taastrup Fjernvarme. Derfor gik fjernvarmeselskabet sammen med en række samarbejdspartnere ind i et forskningsprojekt om lavtemperatur, som blandt andet fik støtte på 2,6 millioner kroner fra EUDP (se boks). Demonstrationsområdet Sønderby er fra 90’erne og består af 75 boliger, som alle har gulvvarme. I korte træk har Høje Taastrup Fjernvarme overtaget grundejerforenings distributionsnet og erstattet det med et helt nyt system med fremløb på 55 0C. En række nye teknologier bliver dermed afprøvet:

  • Højisoleret rørsystem
  • Ny type fjernvarmeveksler
  • Nyudviklet styring af gulvvarme
  • Nyt overvågningssystem

– Vi mangler at finpudse og justere et par detaljer, men alle kunder er nu tilsluttet det nye system, fortæller Rudi Bjerregaard. En nøje overvågning af projektet fortsætter dog endnu et par år, da det jo netop gerne skal bidrage med nye referencerammer og gerne udbrede lavtemperatur.
Sønderby er en del af boligområdet Torstorp, hvor fjernvarmeselskabet også helt eller delvist har overtaget ejerlaugenes distributionsnet, men ikke med sænket temperaturdrift. – Når man får tilbud hjem på 75 vekslere frem for drypvise ordrer, sænker det prisen til næsten det halve, understreger Rudi Bjerregaard.

Udvidelser
Forsyningsområdet er med Torstorp ikke blevet udvidet, men mange kunder er nu tilsluttet Høje Taastrup Fjernvarme direkte i stedet for at være kunder hos deres ejerforening. I samme anledning har en del forbrugere udskiftet deres brugerinstallationer - finansieret via VEKS’ låneordning.
– Politikere lokalt såvel som nationalt har jo indset fornuften i at udbrede fjernvarmen, fastslår Rudi Bjerregaard. Derfor bliver der formentlig opbakning til at indføre tilslutningspligt i vores nye udvidelsesområder i eksempelvis Fløng, Reerslev og Sengeløse. En af de første nye kunder bliver dog en afdeling af Københavns Universitet Life, som årligt aftager 3.200 - efter ombygning 4.000 GJ. Erhvervsområdet Helgeshøj er for længst projekteret, og inden for de næste par år vil andre erhvervs- og villaområder blive fjernvarmeforsynet. Alt i alt opererer Høje Taastrup Fjernvarme med anlægsinvesteringer inden for de næste seks til syv år på over en halv milliard kroner. De mange forslag, ændringer af vedtægter og tekniske bestemmelser afventer dog endelig godkendelse af repræsentantskabet for Høje Taastrup Fjernvarme i april 2012.
– Vi arbejder samtidig med nye ejergrænser, hvor vi formentlig fremover i højere grad vil eje kundernes fjernvarmeinstallation. Som nævnt i lavtemperatur-projektet giver store ordrer dels halverede investeringsudgifter dels elimineres problemer med kundernes dårlige anlæg. Hvis fjernvarmeselskabet ejer anlægget kan vi også uden diskussion tjekke og indregulere det korrekt, slutter Rudi Bjerregaard.