Ingeniør - i praksis

I et halvt år har VEKS tilknyttet en ingeniørstuderende til en række projekter

27. juni 2012

Til daglig går turen til Ingeniørhøjskolen i Ballerup, men fra februar til september har Kenneth Aagaard Larsen haft sin daglige gang i VEKS’ drifts- energi og miljøafdeling. Kenneth er ansat i VEKS som praktikant i forbindelse med ingeniørstudiet, der om godt et halvt år ender op med en uddannelse som Bæredygtig energiteknisk diplomingeniør.

Vigtig praktik
At valget faldt på VEKS som praktiksted skyldtes flere faktorer. – Jeg har specialiseret mig i termiske systemer, hvilket jo gør et varmeselskab som VEKS meget oplagt. Derudover havde jeg tidligere været på studiebesøg hos VEKS sammen med et par medstuderende, fortæller Kenneth. Derfor var det nærliggende at tage fat i VEKS’ driftschef Henrik R. Hansen og høre om et praktikophold var en mulighed.
VEKS er generelt meget åben over for at modtage praktikanter. Henrik udtrykker det således: – Et praktikophold går jo begge veje. VEKS hjælper en studerende ind i den ”virkelige verden”, men vi får jo til gengæld et bidrag fra den nyeste forskning. Samtidig giver det mulighed for at sætte en studerende i gang med større projekter, som måske er blevet skubbet af vejen i den travle hverdag.
Primært to projekter har fyldt Kenneths praktiktid. Det ene handler om at anvende bioolie som erstatning for gasolie. Det andet projekt er et analysearbejde af problemer med afkølingen på flere ny-installerede vekslere.

Bioolie
VEKS har tidligere anvendt bioolie i spids- og reservelastcentral, herunder bl.a. Ibsgården i Roskilde - ikke mindst for at sætte handling bag ordene i selskabets miljøpolitik. Men flere tilstødende komplikationer har stoppet projektet: De fysiske problemer med bioolien har primært handlet om, at pakningerne i rør og pumper tærede uforholdsmæssigt hurtigt, og at dele i rotationsbrænderen ætsede. Men selve leverancen har også været usikker med hensyn til stabilitet og ensartet kvalitet. Tør man under de forhold anvende bioolie som backup? Endelig er de lokale miljømyndigheders krav om løbende måling og dokumentation noget, der skal findes en fornuftig løsning på.
Når der er valgt at fokusere på Ibsgården kedelcentral, er det fordi denne central for få år siden blev renoveret med ny kedel og en ekstra olietank specielt egnet til bioolie. Denne central er således den bedst egnede i VEKS systemet til at køre forsøg med forskellige former for bioolie. Hvis der opstår problemer, er det hurtigt at skifte tilbage til fyringsgasolie.
– Vi har IKKE skrottet bioolien, selvom det ikke er gået som smurt, siger Kenneth som pt. arbejder med en videre kortlægning af marked, priser, kvalitet og afgiftsforhold. Når disse forhold forhåbentlig snart er klaret af og leverancen stabil, står flere kedler i VEKS’ system klar til at konvertere til bioolie.

Dårlig afkøling
Et andet større praktikprojekt har drejet sig om at undersøge en påfaldende dårlig afkøling på flere nye loddede vekslere på Central Øst Roskilde - installeret i 2011. Analysemetoderne har dels handlet om en række målinger af flowet gennem vekslerne, dels rørføringens fordelingsprincip til de to sæt vekslere på hver fire vekslere. Både flow og fordeling var OK. Eftersom der er flere indikationer på, at vekslerne ikke er designet korrekt, har VEKS tæt dialog med producenten om årsagen - og løsningen - af problemet med den dårlige afkøling. Samme vekslertype fungerer perfekt andre steder i VEKS’ system.

Tilbage til bøgerne
Henrik har fungeret som praktikvejleder, og har fra praktiktidens start udstukket de konkrete opgaver.
Som afslutning på praktikopholdet sammenfatter Kenneth dels sine analyser og logbog i en praktikrapport, dels i projektrapporter om de specifikke VEKS-projekter.
– Praktiktiden hos VEKS har været et godt miks af teori og praksis. Bioolien er fx et forskningsområde, som er spændende at være med til at afklare nærmere. Samtidig har jeg for alvor haft fingrene i dejen. At jeg så også har haft tilstrækkeligt frie tøjler og rare kolleger, har alt i alt givet et supergodt praktikophold, slutter Kenneth. 
Efter endt praktiktid hos VEKS til september venter 7. semester, som primært bruges til afgangsprojektet, hvorefter Kenneth kan kalde sig ingeniør umiddelbart efter årsskiftet 2012.