VEKS Forsyningsplan 2050 - version 2023

Pressemeddelelse: Fortsat grøn omstilling, opnå en konkurrencedygtig varmepris og sikre forsyningssikkerhed

20. december 2023
VEKS har netop udgivet Forsyningsplan 2050 - version 2023

Hvor skal fremtidens varme komme fra, når Avedøreværkets Blok 1 udfases i begyndelsen af 2030’erne og der måske bliver mindre varmeproduktion fra affaldsforbrænding? Det er blandt andet det spørgsmål, som VEKS Forsyningsplan 2050 - version 2023 sætter fokus på og anviser en handlingsplan for. 

Det har stor betydning for forsyningssikkerheden, at der i god tid inden findes gode alternativer. Det er muligt at reducere anvendelse af biomasse, når bl.a. Avedøreværkets Blok 1 udfases, og VEKS forventer, at en større del af varmen i fremtiden skal produceres på el på varmepumper og elkedler og komme fra overskudsvarme. 

Forsyningssikkerhed

Den fjernvarme, der skal produceres på el, skal dels komme fra store centrale varmepumper, dels mindre decentrale varmepumper og fra store elkedler. På det tidspunkt forventes alt el at være 100% CO2-neutral og blandt andet komme fra vindkraft og solceller, og det betyder, at den del af varmen, der produceres på el er CO2-neutral. Men det medfører også, at VEKS skal have reservekapacitet og varmelagre til, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser for at sikre forsyningssikkerheden. 

”Forsyningssikkerhed ligger os meget på sinde, og selv om starten af 2030’erne kan virke langt ude i fremtiden, er det rettidig omhu at gøre analysearbejdet allerede nu, da en omstilling vil kræve store investeringer, og i det lys er VEKS Forsyningsplan 2050 - version 2023 et godt grundlag for det videre arbejde”, udtaler Steen Christiansen, formand for VEKS og borgmester i Albertslund. 

Overskudsvarme

Overskudsvarme forventes at komme til at spille en større rolle i fremtidens varmeforsyning, og VEKS er tæt på at indgå en aftale om at udnytte overskudsvarmen fra Microsoft datacenter i Høje Taastrup, og VEKS forventer meget snart at indgå en aftale om at udnytte overskud varme fra endnu et datacenter samt fra Ørsteds kommende CO2-fangst anlæg på Avedøreværket.

”Det er ingen hemmelighed, at det har været drøftet både herhjemme og internationalt, hvor bæredygtigt biomasse og affaldsforbrænding er, og derfor har vi også kikket i andre retninger, herunder på overskudsvarme og andre energikilder til varmepumper. Fx er vi tæt på at indgå en aftale om udnyttelse af overskudsvarme fra Microsofts datacenter i Høje Taastrup, for det er afgørende for os at kunne tilbyde sikker grøn varme til en fornuftig pris.”, siger vicedirektør i VEKS Trine Sannem Mønsted. 

For yderligere oplysninger eller interview kontakt:
Formand for VEKS, Steen Christiansen, borgmester i Albertslund på telefon: 43 68 60 01 eller mail: steen.christiansen@albertslund.dk
Vicedirektør i VEKS, Trine Sannem Mønsted, på mobil: 2618 0292 eller mail: tsm@veks.dk