Særegen bøjning monteret

Et absolut specialfremstillet stykke bøjet rør har taget turen fra Düsseldorf til Kystholmen i Hvidovre

13. juli 2016

Sidst på vinteren, 2016 fik driftscentralen en lækagealarm, der viste vand i det isolerende skum i en bøjning på Kystholmen i Hvidovre. 
En sådan alarm fortæller intet om, hvorvidt vandet kommer indefra (fjernvarmevand) eller udefra. 

”Heldigvis” var fjernvarmestålrøret intakt; det var udefrakommende vand fra jorden, som var trængt gennem rørets plastickappe. Denne yderste plastickappe havde - pga. en byggefejl i 1991 - skuret mod betonkonstruktionen med vandskaden til følge. Stålrøret havde allerede lidt skade, hvilket yderligere ville forværres af det våde isoleringsskum. VEKS fik derfor straks udført en ekspertvurdering af stålrørets styrke. Der var ikke en umiddelbar fare for lækage, men på længere sigt stod røret ikke til at redde - eller reparere. Bøjningen skulle udskiftes. 

Unika-produkt
Men et sådant stykke rør er ikke just en stangvare. Røret er bøjet i en vinkel på 80 grader, hvilket i branchen vurderes til at være mere kompliceret og svær at opdrive, end hvis bøjningsvinklen havde været 90 grader. Derfor købte VEKS et lige rørstykke, som dygtigt blev tilpasset og bøjet efter retningslinjerne hos en superspecialist i Düsseldorf.

Den specielle bøjning blev ikke glemt af de involverede parter uden for VEKS’ mure. Producent og sælger fra Düsseldorf samt repræsentanter fra isoleringsfirmaet mødte op mandag den 11. juli i Hvidovre for at følge røret helt til dørs. 


Rørbøjningen blev leveret til VEKS' lager i Solrød. Stålrøret har en diameter på 800 mm – kappen 1.000 mm

   
Det gamle, defekte rør fragtes vækDen nye bøjning sænkes ned i betonkonstruktionen

Midt i juli 2016 blev det nye rør monteret og svejset sammen med det eksisterende rørsystem. Inden for få dage blev forsyningen genoprettet efter vandpåfyldning og opvarmning af strækningen. Ingen kunder har bemærket det store renoveringsprojekt, da VEKS altid har alternative forsyningskilder.