To fluer med ét smæk

VEKS’ mobilveksler bistod også det lokale selskab

27. november 2019
Mobilveksleren var omdrejningspunktet for en fest - med pølsevogn - da VEKS fejrede den nye sparegris før den går i hi for vinteren. FOTO: Allan Nielsen, VEKS

– Vi har koordineret og planlagt vores projekt længe, hvilket bestemt har betalt sig for både økonomi og miljø, fastslår Morten Kusk Jensen, driftsmester hos Høje Taastrup Fjernvarme. Vi benyttede nemlig lejligheden - hvor VEKS’ mobilveksler alligevel stod for forsyningen - til en større intern ombygning af vores central i Hedehusene.
(Læs artikel om status for VEKS' mobilveksler)

Skabt til opgaven

VEKS’ mobile veksler er oprindeligt designet til netop denne opgave i Hedehusene, da man imødeså en ekstraudgift på minimum to millioner til spidslast. En ekstraudgift, som alene var til VEKS’ egen ombygning af vekslercentralen fra pladevekslere til loddede vekslere (se artikel side 2).

– Det er svært ikke at være begejstret for mobilveksleren, bemærker Astrid Birnbaum, direktør i Høje Taastrup Fjernvarme: Vi glæder os over alle projekter, som bidrager til en lavere varmepris til gavn for hele fællesskabet! 
Der var tale om en koordineret indsats mellem de to bygherrer, VEKS og Høje Taastrup Fjernvarme, der gennemførte hver sit projekt samtidigt - naturligvis med separate aftaler. VEKS’ opgave var at forstærke forsyningssikkerheden ved at ombygge til loddede vekslere – ikke mindst som afløsning for den udtjente kedel i Hedehusene. Høje Taastrup skulle udskifte alle elektriske installationer samt tre pumper. Den mobile veksler arbejdede uden stop i to måneder.

Fordel for alle

Idéen om at gennemføre de to opgaver samtidigt blev sået og ”dyrket” på de driftsmøder, som VEKS afholder 2-3 gange årligt. Vedligeholdelsesprojekter er også altid et element på VEKS’ årlige besøgsrunde. 
– Dybest set er der jo tale om en dobbeltbesparelse. Uden mobilveksleren ville vi have brugt spidslast i omegnen af to millioner kroner alene til vores ombygning, konstaterer Morten Kusk Jensen.
Mobilveksleren har rent praktisk følgeskab af en pumpe, som fungerer på distributionssiden. Mens renoveringen fandt sted, overlod Høje Taastrup Fjernvarme derfor styringen af deres lokale net til VEKS’ driftscentral. 
– Vi håber da, at det ikke er sidste gang vi har set mobilveksleren. Den kommer sikkert i sving igen i forbindelse med varmelagret men måske også, når vi skal bygge om ved City 2, slutter Astrid Birnbaum.