Termografering af VEKS’ system

VEKS’ fjernvarmerør i Hedehusene, Brøndby Strand, Tranegilde og Hvidovre termograferes fra luften af en drone

18. januar 2022
Foto: Drone Systems

Droneoverflyvningen forventes at være afsluttet medio februar.

Af hensyn til temperaturforhold, vejr og vind kan VEKS ikke præcist oplyse, hvornår dronerne vil overflyve VEKS’ fjernvarmesystem i Hedehusene, Brøndby Strand, Tranegilde og Hvidovre. 

Finder rørbrud

VEKS har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med. Hvis uheldet er ude, og der er hul i et rør, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist. Man kan risikere at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt.

Derfor har VEKS allieret sig med Drone Systems, hvis droner fra luften via en termisk sensor kan måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Det er ikke almindelige billeder der tages, men derimod en grafisk mosaik hvor man kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.
Ved at termografere fra en drone kan VEKS hurtigt få et meget præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder. Derved kan man hurtigt gøre noget ved det - til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne.

For at kunne termografere med droner sendes dronerne i luften, når det er koldt og ikke i regnvejr. Regn og våd asfalt forhindrer præcise målinger af temperaturer. Stabil flyvning kræver, at der maksimalt er middelvind under 8 meter i sekundet. Det kan derfor være svært at fortælle, hvornår vi flyver.