Nytårshilsen: Omstillingsparat fik ny mening

Kampen må fortsætte, men hverdagen vil vende tilbage. Og den er savnet – også i VEKS

5. januar 2021
VEKS distribution, medarbejdere på udkald
Medarbejdere fra VEKS' distribution i marken

For kun et år siden levede vi i lykkelig uvidenhed om ord som corona-virus og Covid-19. Vi havde måske hørt om smittespredning og smittetryk, men ordene gav primært mening på et abstrakt plan. Wuhan havde kun få af os hørt om, og færre vidste, hvor byen skulle placeres på det kinesiske landkort.

Ved indgangen til 2020 glædede vi os til et nyt, spændende og uberørt år med både EM i fodbold i bl.a. København og OL i Tokyo. Men året var dårligt løbet i gang, før verden blev ændret – udbrud af corona-virus i Wuhan bredte sig meget hurtigt også til Europa.
Den 11. marts lukkede statsminister Mette Frederiksen Danmark ned – der var da konstateret 514 smittede med corona-virus. Mange vil huske, hvor de var ”9 11” (terrorangrebet i USA den 11. september 2001). Nu vil mange aldrig glemme, hvor vi var den 11. marts 2020.

Vi troede dengang, at vi ville være tilbage til et normalt liv igen omkring påske 2020. Men vi blev klogere. En markant anderledes hverdag har været tilfældet i snart 10 måneder. Flere end 170.000 danskere har nu været smittet. 

Året vi ikke glemmer

Når vi i dag ser tilbage på 2020, blev året det forbandede år, vi helst vil glemme. Året, hvor vi hurtigt lærte om den ”grønne kurve”, som vi helst skulle følge og den ”røde kurve”, der ville overbelaste vores sygehusvæsen.

Året hvor bl.a. bryllupper, runde fødselsdage og ferier måtte udsættes - og udsættes - for endelig at blive aflyst. Og forbandelsen fortsætter ind i 2021 – men NU er der trods alt et lille lys i tusmørket.
Med et målrettet, historisk samarbejde mellem stater og medicinalindustri, lykkedes det at få udviklet en vaccine mod corona-virus, og de første borgere kunne tilbydes vaccination omkring jul. I starten vaccineres de ældre og sundhedspersonale – senere kommer turen til resten af befolkningen. Det vil tage tid, og vi skal nok et langt stykke ind i 2021 før alle, der ønsker det, er blevet vaccineret de to påkrævede gange. Men vi er i gang.

Men livet bliver aldrig det samme som før 2020. Covid-19 har for altid ændret vores liv, vores omgang med hinanden, vores planlægning og vores ubekymrethed. Corona-virussen er ikke noget, der bare er gået over om 12 måneder. Den vil altid være i vores mentale bevidsthed i vores generation. 

Privat har vi lært, at man ikke kan tage for givet at:

  • rejse til andre lande. Det er ikke sikkert, at de ønsker at modtage os!
  • gå på restaurant.
  • møde op på stadion og støtte sit fodboldhold.
  • gå til koncert.
  • handle i sine normale forretninger – de kan være lukket efter en politisk beslutning.
  • mødes i de grupper af mennesker, hvor man hidtil har fået dækket sit sociale behov.

Men heldigvis har corona-virus og Covid-19 også lært os alle noget positivt - både privat og i VEKS.
Vi har lært at påskønne det, der er muligt i øjeblikket; bruge naturen, bemærke at solen skinner, ”fælles sang hver for sig”, den nære familie mv. 

Omstillingsparat

I VEKS har vi lært – eller fået bekræftet – at når det gælder, er vi meget omstillingsparate.
Organisatoriske omstillingsprocesser viste sig i krisens stund at kunne ske i løbet af dage og uger - forandringer, det ellers kunne tage måneder at nå frem til. 
Hjemmearbejdet er blevet det nye normale for mange medarbejdere. Andre arbejder ud hjemmefra. Og endelig bliver nogle medarbejdere pga. deres arbejdsfunktioner desværre socialt isoleret på arbejdspladsen. Funktionen som fx kontrolrumsmedarbejder kræver fysisk tilstedeværelse, hvilket i denne tid desto værre sker uden direkte kontakt til de øvrige kollegaer i organisationen.

Den nye corona-verden kræver ændrede arbejdsformer, hvor mange møder afholdes virtuelt, hvilket ikke er uden omkostninger i en driftsorganisation som VEKS.
En ting er at få den daglige drift til at fungere, så VEKS’ kunder ikke mærker de ændrede arbejdsforhold. Noget helt andet er at sikre den fortsatte innovative udvikling af VEKS’ organisation og strategi i en tid, hvor energisektoren – og ikke mindst fjernvarmesektoren – er under kraftig ændring.

Med en enestående indsats fra alle VEKS’ medarbejdere – trods et stort antal medarbejdere i november/december blev lagt ned med Covid-19 – er det lykkedes at drive VEKS gennem år 1 under coronakrisen og levere stabil, grøn fjernvarme til alle VEKS’ kunder. Det skal I have en stor og oprigtig tak for.

Vi fortsætter kampen ind i år 2 efter corona – og nu lysner det heldigvis i det fjerne.

Med ønsket om et rigtig Godt Nytår til alle VEKS’ kunder og samarbejdspartnere og tak for et udfordrende 2020.

Lars Gullev