Det hele for det halve

En forbruger i Brøndby har opnået kolossale rabatter

1. oktober 2005

Mange forbrugere vil vurdere, at et 30-årigt gammelt fjernvarmeanlæg står foran en snarlig udskiftning. Selvom systemet stadig kører uden nævneværdige problemer, dukker spørgsmålet op; ”men hvor længe?”

Er prisen 37.000,-?
Det kostede en fjernvarmeforbruger i rækkehusbebyggelsen Ved Lindelund i Brøndby 37.000 kroner at få udskiftet sit fjernvarmeanlæg. – Det må da kunne gøres billigere, tænkte en anden fjernvarmeforbruger, Tommy Bødker; særligt hvis vi er nogle stykker, som går sammen. Eftersom husene i området alle er opført for cirka 30 år siden, er de installerede anlæg af samme alder - og bryder det gamle sammen, passer det jo altid med det værst tænkelige tidspunkt.
Ud over at et nyt system giver en høj driftssikkerhed, er der sket store fremskridt inden for fjernvarmeteknologi, og de moderne enheder er langt mindre pladskrævende.

Konkurrencestyrelsen hørt
– Jeg delte sedler ud i området, som hurtigt resulterede i cirka 50 positive tilbagemeldinger, fortæller Bødker. Tanken var at indhente tilbud (rigtig mange!) blandt installatører af fjernvarmesystemer. Hvilke mængderabatter kan man opnå, hvis der er tale om 50 og ikke bare en enkelt udskiftningsopgave?
Inden Bødker begyndte at ringe rundt til fjernvarmeinstallatørerne, havde han taget kontakt til Konkurrencestyrelsen for at være på det rene med, om der var grænser for, hvor mange tilbud, man som privatperson har lov til at indhente. Beskeden var klar: Licitationsreglerne er ændret, så privatpersoner kan indhente et ubegrænset antal tilbud også uden for landets grænser, hvis det er relevant.
Næste skridt var at rekvirere de tekniske bestemmelser og krav til installationerne fra Brøndby Fjernvarme, som installatørerne også skal kende.

Mødt med vrede
– Jeg ringede til hen ved 20 installatører og bad om tilbud på mindst 50 fjernvarmeanlæg, husker Bødker, der blev mødt med meget forskellig holdning til projektet. Flere mestre ringede vredt tilbage og påstod, at fremgangsmetoden med de mange forespørgsler var ulovlig. Dette kunne Konkurrencestyrelsen som omtalt afkræfte. Bødker havde i sine telefoniske henvendelser ikke lagt skjul på, at han havde planer om at indhente mange tilbud. Mange lokale installatører valgte slet ikke at afgive tilbud, hvorefter Bødker fattede telefonbogen og udvidede det geografiske område for forespørgsler.
Alt i alt resulterede 40 henvendelser i cirka 20 tilbud: Prisen varierede fra 19.800,- til 54.000,- inklusiv moms.
Projektet var i mellemtiden vokset til over 100 interesserede forbrugere. På den lokale skole mødtes fjernvarmeforbrugerne en aften med en installatør, som var særligt interessant både mht. pris og mulighed for individuelle løsninger eksempelvis i forhold til valg af unitmodel og -mærke. Forbrugerne enedes om et tilbud, der kom til at koste den enkelte husstand 21.800 kroner.

Mængderabat
Projektet er nu næsten færdigt, idet fjernvarmeinstallatøren har tilrettelagt arbejdet således, at der er blevet udskiftet anlæg i to huse - dagligt. Brøndby Fjernvarme har efterfølgende trykprøvet primærsiden og opsat nye målere hos de enkelte forbrugere, hvis nye anlæg har kørt upåklageligt.
– Konklusionen er, at mange sammen - gør en hær. Vi har jo netop i kraft af det store antal kunne få en mængderabat, som aldrig nogensinde ville kunne opnås af en enkeltforbruger, slutter Bødker; jeg kan forestille mig, at andre forbrugere med udtjente anlæg kunne opnå det samme, hvis de går sammen og ”kræver” en betragtelig mængderabat.