Varme og kulde udbredes

En række udviklingsprojekter står i kø hos Høje Taastrup Fjernvarme

30. september 2014
Fjernkøling

Ikke så snart man er ved at være færdig med at udbygge et erhvervsområde Helgeshøj (nær IKEA), før man starter op et nyt sted. Sådan står sagerne hos Høje Taastrup Fjernvarme. – Og der kommer flere til, lover selskabets direktør Rudi Bjerregaard. Ud over naturgaskonverteringen og etablering af nye spidslastcentraler arbejder man med fjernkøling - i storskala vel at mærke.

Udbygning
– Den næste konverteringsbølge bliver i Vestfløng. Bølge er måske så meget sagt, konstaterer Rudi Bjerregaard og fortsætter; desværre viser villakunderne en meget begrænset interesse for fjernvarme. Havde vi ikke boligselskaberne og en række ældreboliger kunne projektet ikke hænge sammen.
Hos fjernvarmeselskabet opererer man med en minimumtilslutning på 60 %, før man sætter spaden i jorden. Tilslutningspligt har været diskuteret i Høje Taastrup Kommune, men politikerne fravalgte denne mulighed for villakunderne til forskel fra flere erhvervsområder, hvor kunderne har ti år til at blive sluttet til fjernvarme. Det stopper dog ikke udbygningsplanerne. I kikkerten er Sengeløse samt Hedehusene Øst og Vest, men projektforslag viser, at prisen pt. ikke er konkurrencedygtig. Dertil kommer at Høje Taastrup Fjernvarme i øjeblikket sammen med Greve Fjernvarme arbejder på en fælles forundersøgelse af forsyning af Tune og Reerslev.
Projekterne er skruet sammen, så kunderne efter 20 år har afskrevet deres omkostninger til tilslutning og installation. Når man benytter varmeforsyningslovens regler om 30 års afskrivninger vil projektet bidrage positivt til nuværende og kommende kunder.

Kulde til salg
– Men vi vil ikke kun udbrede fjernvarme. Et helt nyt forretningsområde bliver fjernkøling, som vi ser et meget stort potentiale i, fastslår Rudi Bjerregaard. Den første erhvervskunde har allerede meldt sig, og Høje Taastrup Fjernvarme håber snarligt at kunne omsætte positive analysestudier til virkelighed.
I øjeblikket er man ved at udarbejde projektforslag for området ved City 2 samt det nyåbnede Copenhagen Market.
Høje Taastrup opererer med ”Bjerringbro-kølemodellen”, som kort fortalt er eldrevet køling og opbygget over køleskabsprincippet. Formelt skal flere elementer dog falde på plads, før de store køleskabe skal indkøbes. Internt skal fjernvarmeselskabets repræsentantskab godkende fjernkølingen til november. Lovgivningsmæssigt har man fået dispensation for at opstille varmepumper i kraftvarmeområder, men der mangler præciseringer vedrørende skattepligt og finansieringsmuligheder.
Lån til fjernvarmeselskabers køleaktiviteter kan ikke dækkes af en kommunegaranti. – Vi er dog meget fortrøstningsfulde med henblik på finansieringen, da flere banker har givet fordelagtige tilbud. Vi forventer at skulle låne op imod 200 millioner kroner alene til fjernkøling, fortæller Rudi Bjerregaard.

Givtigt restprodukt
Rudi Bjerregaard ser meget optimistisk på køleprojektet, ikke mindst taget i betragtning at der er et potentiale på næsten 100 erhvervskunder heraf storkunder såsom IKEA, Allers Trykkeri, City 2 med flere. – Restproduktet fra fjernkøling har vi også en aftager til… Fjernvarmen er vi selvfølgelig selv købere af, og forventer dermed at kunne dække 60 % af vores fjernvarmekøb i Høje Taastrup Fjernvarme, slutter Rudi Bjerregaard.